R4 History









Bismillahirrahmanirrahim . .

Straight to the point, kita akan bercerita serba sedikit tentang sejarah penubuhan R4 youth club dan latar belakang berkenanan R4. 
Bermula Al Kisah: R4 Youth Club bermula sekitar tahun 2009. Apabila sekumpulan rakan yang terdiri dari 4 orang pelajar dan terpelajar, membuat keputusan untuk membina satu komuniti atau satu club yang mempunyai visi dan misi yang tetap dan teguh dalam penubuhan club ni. Matlamat mereka juga untuk mengumpul remaja-remaja terdiri dari pelajar untuk berkumpul bersama untuk melatih untuk menjadi remaja yang berdaya saing serta

Kegigihan mereka terserlah apabila mereka berjaya mengumpul ahli2 club ini sehingga menjadi ramai. Sepanjang penubuhan R4 pelbagai rintangan sudah R4 youth club hadapi, tetapi dugaan yang melanda itulah yang mematangkan kami semua. Sangat mudah untuk mebina sesuatu benda tetapi bukan mudah untuk mengekalkannya. .Walaupon usia R4YOUTH CLUB ini baru setahun jagung,tetapi ia sudah mampu bertapak dan meletakkan nama R4 YOUTH CLUB ini selaras dengan club-club yang lain apabila R4YOUTH CLUB ini sendri dirasmikan oleh KEMENTRIAN BELIA DAN SUKAN diatas pentas CLASH OF THE BAND pada 2010 yang lalu.

Okay pada yang ingin mengenali atau ingin mengetahu lebih lanjut berkenaan R4Youth Club
R4 mengamalkan 4 PRINSIP iaitu ;

RELIGIOUS
RESPECT 
RESPONSIBILITY
RESILIENCE

Serba sedikit informasi berkenaan R4, R4 Youth Club terbahagi kepada 4 biro2 yang sedia memimpin ahli nya menurut kecenderungan seseorang itu iaitu ;

R4 DEEN = Membentuk sahsiah dan rohani yang mantap berlandaskan syariah
R4 CARE = Menjaga kebajikan ahli-ahli serta masyarakat sekitar
R4 BIZZ   = Memupuk keperibadian seorang usahawan yang sentiasa berdaya saing
R4 SPORT= Melatih serta membina ahli-ahli yang sihat daripada mental dan fizikal

Apa yang membanggakan,walaupun ahli2 R4YOUTH CLUB ini aktif menguruskan club ,tetapi mereka tidak mengabaikan pelajaran .Sebagai contohnya,kebanyakan daripada ahli -ahli R4YOUTHCLUB ni , berjaya dlm pelajaran selaen fasih menguasai pelbagai bahasa.

Akhir kata, a warm welcome to all new members of the club.